Vesti - SPAP II

Search our Site

Saradnja švedske i srpske policije – jedinstvena studijska poseta švedskoj policiji u Stokholmu

Delegacija srpske policije koju je činilo 12 viših rukovodilaca u policiji i eksperata iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije posetila je 8. -12. maja 2017. godine Policijsku upravu Stokholm i Direkciju švedske policije.


Poseta je organizovana u skladu sa sveobuhvatnim bilateralnim programom saradnje policije Švedske i Srbije i projektom podrške uvođenju novog, modernog modela vršenja policijske dužnosti – modela vršenja policijske dužnosti vođenog obaveštajnim radom (ILP).
ILP je moderan poslovni model za upravljanje i vođenje policijskih aktivnosti kojim se postiže efikasniji, bolje planiran i proaktivan rad policije. Ovaj model rada se sve više primenjuje u zemljama članicama EU i u Severnoj Americi, kao delotvorniji model za neposredne i vodeće aktivnosti policije, pre svega u prevenciji i borbi protiv organizovanog kriminala, prekograničnog kriminala, ekstremizma i terorizma.

EU ohrabruje Srbiju da ovaj model uvede u rad svoje policije zbog njenog predstojećeg članstva u EU, međutim, ambicije Srbije su mnogo veće. Cilj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije je da uvede kompletan model ILP u rad svih policijskih jedinica, a ne samo za potrebe borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma. Kompletan ILP koncept je za sada razvijen u nekolicini zemalja članica EU, te je Srbija za primarnog partnera izabrala švedsku policiju, obzirom da je švedska policija jedna od retkih evropskih policija koja ima dovoljno iskustva sa kompletnim modelom ILP. Švedska policija je takođe preduzela veliki proces reorganizovanja, a koncept primene ILP se podešava kako bi se u potpunosti prilagodio potrebama rada.

 

ser2
 

SARADNJA ŠVEDSKE I SPRSKE POLICIJE - SER

Jun 2017.
ser3
 

SARADNJA ŠVEDSKE I SPRSKE POLICIJE - SER

Jun 2017.
ser1
 

SARADNJA ŠVEDSKE I SPRSKE POLICIJE - SER

Jun 2017.

 

U nameri da više nauči i da razmeni iskustva iz prakse, delegacija srpske policije je posetila Policijsku upravu Stokholm, kao i Odeljenje za nacionalne operacije i Nacionalnu obaveštajnu službu u Direkciji policije u Stokholmu. Predstavnici srpske policije su članovi različitih radnih grupa projekta za primenu ILP u Srbiji i zadatak im je da napišu nacrt predloga za restrukturiranje organizacije kako bi se ILP lakše uveo u srpsku policiju.
Ova studijska poseta se smatra jedinstvenom po tome što je delegacija srpske policije dobila poziv da uđe u unutrašnji prostor taktičke, operativne i strateške uprave švedske policije i obaveštajnih sistema policije. Bilateralni Sporazum o saradnji policije koji su Švedska i Srbija nedavno potpisale je omogućio ovako tesnu saradnju i razmenu iskustava na ovako transparentan način.
Delegacija iz Srbije je imala priliku da iz prve ruke prati kako švedska policija planira, upravlja i vodi sve tipove policijskih dužnosti na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou. To je obuhvatilo sve, od svakodnevnog redovnog policijskog posla, vršenja dužnosti u zajednici, do ekstremnih situacija procesa rešavanja slučajeva organizovanog kriminala i terorizma – od prvih odgovora do specijalizovanih jedinica i istraga, koje su dovele do taktičkog, operativnog i strateškog odlučivanja zasnovanog na najboljim obaveštajnim podacima i informacijama koje su bile dostupne donosiocima odluka.

Posetioci su imali priliku da prisustvuju dnevnim sastancima taktičke jedinice i sastancima rukovodilaca regionalnih operativnih grupa švedske policije. Takođe su imali priliku da vide kako švedska policija primenjuje ILP model na najvažnijem nivou, a to je komunikacija s građanima na lokalnom opštinskom nivou. To je zapravo primena teorije u praksi, primena ILP na nivou ulice. Grupa se takođe srela s mnogim rukovodiocima obaveštajne zajednice švedske policije, kako bi saznala više o švedskom modelu nacionalne obaveštajne službe i o metodologiji i sistemima koje ova služba primenjuje.

Pomoćnik direktora policije, Bogoljub Živković, koji je bio na čelu srpske delegacije, imao je priliku da se sretne sa Direktorom policije Švedske, Danom Eliasonom i šefom Odeljenja za nacionalne operacije, Matsom Lofvingom. Srpska delegacija je studijsku posetu ocenila kao veoma uspešnu. Otvorenost i kolegijalnost švedske policije su ocenjeni kao vrlo dragoceni za promovisanje i razvoj ILP modela u srpskoj policiji.
Delegacija Srbije se iz Stokholma vratila sa raznovrsnim novim i značajnim iskustvima koja će doprineti izradi i razvoju koncepta uvođenja ILP u Srbiji u skladu s najboljim standardima evropske policije. Ova studijska poseta je tek primer jedne od mnogih aktivnosti koje se odvijaju u sklopu trogodišnjeg projekta saradnje radi pružanja podrške primeni modela vršenja policijske dužnosti vođenog obaveštajnim radom koji finansira Sida.
Švedska je posvećena podršci srpskom Ministarstvu unutrašnjih poslova u postizanju najboljih EU standarda u vršenju policijskih dužnosti.

 


preuzmi