Vesti - SPAP II

Search our Site

Na Kriminalističkoj akademiji u Zemunu održana je dvodnevna radionica za 12 predstavnika 4 pilot regije i sa 5 stručnjaka tima iz MUP-a koji su radili na izveštaju SOCTA (Procena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala) za Republiku Srbiju u skladu sa standardom EUROPOL-a i prvom strateškom procenom i strateškim planom.

Radionicu su vodili pomoćnik policijskog direktora Bogoljub Živković i profesor dr Zoran Đurđević sa Kriminalističke akademije u Zemunu.

Zamenik direktora projekta ILP Dejan Milanković iz Glavne direkcije policije i savetnik ILP Petar Valaste iz švedske policije učesvovali su kao fasilitatori. Švedska policija je aktivan partner MUP-a Republike Srbije za projekat implementacije ILP-a, što je od velikog značaja za Srbiju prema poglavlju 24 za pridruživanje EU.

Cilj ove radionice bio je da se defenišu operativni prioriteti i preporuke. Ovo je neophodno za početak izrade Operativne procene javne bezbednosti za 4 pilot regiona Novi Sad, Kraljevo, Leskovac i Valjevo.

Predstavnici pilot regiona su za učesnike radionice napravili su prezentacije sa analizama kriminalnih i bezbednosnih situacija sa jurisdikcijama za svoja područja. Nakon grupnih radnih sesija izađeni su predlozi za operativne ciljeve, a prvi je nacrt sa operativnim prioritetima i preporukama za Operativnu procenu javne bezbednosti za svaku od pilot regija je uzet u razmatranje do sledeće radionice 23 i 24 avgusta.

 

oaps
 

RADIONICA ZA POČETAK IZRADE OPERATIVNE PROCENE JAVNE BEZBEDNOSTI

Avgust 9. - 10., 2017.
oaps
 

RADIONICA ZA POČETAK IZRADE OPERATIVNE PROCENE JAVNE BEZBEDNOSTI

Avgust 9. - 10., 2017.
oaps
 

RADIONICA ZA POČETAK IZRADE OPERATIVNE PROCENE JAVNE BEZBEDNOSTI

Avgust 9. - 10., 2017.

 

Ova radionica mogla bi biti održana uz podršku i gostprimstvo Kriminalističke akademije u Zemunu, a značajni su doprinos i saveti profesora dr Zorana Đurđevića koji se bavi ovom tematikom. Saradnja sa Kriminlističkog akademijom ima veliku vrednost kako za projekat implementacije ILP-a, tako i za samu Akademiju jer će ova policijska metoda biti jedan od nastavnih predmeta za studente.

Na kraju radionice, pomoćnik direktora policije Bogoljub Živković, dodelio je učesnicima iz pilot regiona nove lap top računare koje je donirala Švedska agencija za međunarodni razvoj SIDA kroz projekat strateškog upravljanja. Ova IT oprema će povećati sposobnost i rad na strateškom menadzmentu i operativnom planiranju u pilot regijama i dobar je primer zajedničkih napora kroz projekat izgradnje kapaciteta IMG i švedskog programa pomoći policije SPAP II, koji su finansirani od strane SIDA i Ambasade Švedske u Beogradu.