Vesti - SPAP II

Search our Site

U skladu sa projektom implementacije POM-a čiji je cilj jačanje kapaciteta MUP-a Srbije da primeni koncept POM-a, neophodna je sposobnost efikasnijeg rada na analizi.

Rad analitičara je od vitalnog značaja za proces POM-a, a svi napori i sredstva za poboljšanje sposobnosti analitičara da bolje isporučuju obaveštajne proizvode biće važni za implementaciju POM koncepta. Brzo i jednostavno prikupljanje podataka je bitan deo koji omogućava analitičaru da razvije obaveštajni proizvod.

Aplikacija za operativne izveštaje (Application Operational Reports AOR) je aplikacija koju je razvio MUP Srbije. Ova aplikacija ima za cilj da svim policijskim službenicima MUP-a Srbije omogući unošenje prikupljenih informacija u digitalnom obliku i zameni dosadašnju praksu popunjavanja izveštaja u pisanoj papirnoj formi. Za taj posao mogu da koriste bilo koji računar koji je deo MUP mreže na teritoriji Srbije. Stručnjaci MUP-a Srbije su razvili ovu aplikaciju i završili kurs koji im omogućava da drže obuke. Potrebno je da MUP Srbije obavi obuku osoblja koji će biti zadužen za obučavanje policijskih službenika u svojim organizacionim jedinicama kako bi mogli da koriste aplikaciju.

Tri srpska instruktora su održali jednodnevni osnovni kurs za šest policijskih službenika u zgradi MUP-a SIV 2 na Novom Beogradu 3. februara 2017.

Oni su zaposleni u dve regije Leskovac i Valjevo koje su izabrane kao pilot regije za testiranje i implementaciju POM modela rada. Kurs pruža osnovno razumevanje korišćenja opcija softvera AOR, kako bi mogli efikasnije i kvalitetnije prikupljati podatke, a onda analitičari mogu pružiti bolje obaveštajne proizvode za nadređene u skladu sa srpskim Policijsko- obaveštajnim modelom.

Svi instruktori su uspešno održali kurs, a učesnici su stekli dozvolu da stečeno znanje primene u svakodnevnom radu i kao treneri za AOR nakon završenog kursa. Takođe očekuje se da će navedeni treneri u narednom periodu obučiti policijske službenike u svojim regijama koji će započeti sa probnim periodom softvera u pilot regijama.