Vesti - SPAP II

Search our Site

Studijska poseta srpske IT ekspertske delegacije iz MUP-a sedištu švedske policije organizovana je uz podršku Švedske policije (SPAPII program) i finansirana od strane Sida s ciljem upoznavanja sa švedskim sistemom podrške za POM pod nazivom PUM- A i drugim bazama podataka koje se koriste za rad analitičara.

Ova studijska poseta bila je takođe indirektno povezana sa procenom IT potreba za mogućim uspostavljanjem POM-A sistema (sličan sistem upravljanja POM-om za policiju Srbije). Osim toga, ova studijska poseta predstavlja podršku potrebi Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za proizvodnju i prezentovanje radi usvajanja, predloga za kreiranje novih baza podataka i povezivanje u integrisani sistem za podršku Policijsko – obaveštajnom modelu.

IT stručnjaci iz Srbije imali su priliku da se upoznaju sa švedskim policijsko informacionim sistemom PUM-A za administraciju i upravljanje procesom policijskog obavljanja obaveštajnih poslova (ILP). Srpska ekspertska delegacija, sastavljena od 6 stručnjaka SATIT-a (Sektora za analizu, telekomunikacije i informacione tehnologije), Ministarstva unutrašnjih poslova i Direkcije policije Srbije, imala je mogućnost da vidi i upozna druge IT aplikacije koje koriste u POM-u od strane švedske policije . To je dalo mogućnost razumievanja funkcionalnosti aplikacija IT podrške za POM.

Tokom stručne posete srpsku delegaciju su IT stručnjaci švedske policije upoznali sa relevantnim IT sistemima podrške, programiranja, arhitekturom IT aplikacija koje koristi švedska policija za svakodnevni operativni rad i upravljanje u skladu sa metodologijom rada policije POM . To je srpskim stručnjacima omogućilo praktično znanje, bolje razumievanje mogućih IT alata i rešenja za upravljanje POM radom, inspiraciju i mogućnosti razmene iskustava na stručnim nivoima koji će im pružiti prednost u razvoju i dizajniranju budućih IT- sistema za podršku POM-u u Ministarstvu unutrašnjih poslova.