Vesti - SPAP III

Search our Site

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ambasador Кraljevine Švedske Jan Lundin potpisali su 5. februara 2019. u Beogradu sporazume koji će omogućiti dalju stratešku saradnju srpske i švedske policije.

„Naša dosadašnja saradnja je u mnogome doprinela reformi srpske policije i učinila da ona bude prepoznata kao vredan i važan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i svih drugih oblika kriminaliteta. Srbija je zemlja koja je jasno opredeljena za put ka Evropskoj uniji i usvajanje njenih vrednosti, te nam reforma Ministarstva, bazirana na švedskim modelima i saradnji sa Švedskom, može samo doneti veliku korist“, rekao je Stefanović po potpisivanju sporazuma.

Ministar i ambasador danas su potpisali sporazume o saradnji u okviru projekta „Smanjenje rizika u Srbiji kroz unapređenu koordinaciju u upravljanju vanrednim situacijama“, saradnji u okviru programa „Razvoj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije za period 2019-2020“ i Sporazum za realizaciju programa „Podrška razvojnim kapacitetima strateškog upravljanja i evropskih integracija u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije“.    

Stefanović se zahvalio Кraljevini Švedskoj, švedskoj policiji i ambasadoru Lundinu, kako je naveo, ne samo na finansijskoj podršci, već i na kontinuiranoj i posvećenoj saradnji.
„Ovi sporazumi omogućiće nastavak strateške saradnje sa švedskom policijom i razvoj srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Posebno bih istakao Sporazum u oblasti vanrednih situacija koji će nam omogućiti da jedni drugim pomognemo i budemo oslonac u teškim vremenima prouzrokovanim elementarnim nepogodama“ rekao je Stefanović.

On se zahvalio i ambasadoru Lundinu na posvećenosti aktivnostima koje će omogućiti da Srbija brže napreduje ka Evropskoj uniji.

 

sporazumi1
 

SPORAZUMI O SARADNJI SRPSKE I ŠVEDSKE POLICIJE

5. februar 2019.
sporazumi2
 

SPORAZUMI O SARADNJI SRPSKE I ŠVEDSKE POLICIJE

5. februar 2019.
sporazumi9
 

SPORAZUMI O SARADNJI SRPSKE I ŠVEDSKE POLICIJE

5. februar 2019.

 

Ambasador Lundin istakao je da odlična višegodišnja saradnja švedske  i srpske policije nije samo tehničke prirode, već se ogleda i u zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala.
„Švedska snažno podržava srpski put ka Evropskoj uniji, naročito u ključnim poglavljima 23 i 24. I današnji sporazumi su korak dalje u tom pravcu“ rekao je Lundin.
 
On je istakao da će Sporazum o unapređenju koordinacije u vanrednim situacijama, koji je potpisan, doprineti razmeni dragocenih iskustva koje obe strane imaju u elementarnim nepogodama i precizirao da Sporazumi o saradnji u okviru programa ,,Podrška razvojnim kapacitetima strateškog upravljanja i evropskih integracija“  i  ,,Razvoj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije za period 2019-2020” predstavljaju nastavak ranijih projekata razvoja policije, a posebno u domenu kriminalno-obaveštajnog modela, strateškog planiranja, razvoja forenzike i rodne ravnopravnosti.
 
„U interesu je Evrope da Srbija stekne švedska iskustva u ovim oblastima, koja će joj olakšati dalji put ka evropskim integracijama. I ovo je švedska investicija u evropsku budućnost Srbije “, rekao je Lundin istakavši da je više od trećine godišnjeg budgeta saradnje sa Srbijom namenjeno programima saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

 

sporazumi6
 

SPORAZUMI O SARADNJI SRPSKE I ŠVEDSKE POLICIJE

5. februar 2019.
sporazumi5
 

SPORAZUMI O SARADNJI SRPSKE I ŠVEDSKE POLICIJE

5. februar 2019.
sporazumi8
 

SPORAZUMI O SARADNJI SRPSKE I ŠVEDSKE POLICIJE

5. februar 2019.